Zijn we nog verbonden met onszelf en elkaar, nu er altijd een muur van technologie tussen ons in lijkt te staan? Dit was het prikkelende thema van het SPRING Performing Arts Festival in Utrecht. Voor Love to Share bezocht gastblogger Anniek een van de voorstellingen: ‘Anonymo’!

SPRING Festival in Utrecht | Love to Share

SPRING festival

Tien dagen gevuld met dans, theater, performance, beeld en beeldende kunst: van 16 tot 25 mei vond het SPRING Performing Arts Festival plaats. Het SPRING festival vindt twee keer per jaar plaats, en tijdens dit kunstfestival zoeken vernieuwende theatermakers en choreografen de grenzen op van dans en theater. Dit voorjaar was het thema van het festival ‘I am hardly human and completely human’. Alle voorstellingen hadden te maken met het samensmelten van technologie en de mens.

SPRING Festival in Utrecht | Love to Share

Anonymo: onze huidige cultuur in een dans

Tijdens de voorstelling Anonymo namen zes dansers mij en het publiek mee in een tijdreis. Een reis langs oude en nieuwe culturen en hun dansen. In elke tijd en cultuur bewegen mensen hun lichaam, reageren ze op elkaar, dansen ze. In Anonymo laten de dansers zien hoe er in verschillende tijden gedanst werd, en bij mij als kijker riep dit meteen bepaalde associaties op over welke waarden en normen in die tijd belangrijk zouden kunnen zijn.

In de voorstelling bleef het niet alleen bij het uitbeelden oude, voorbij culturen. Ook onze huidige, westerse cultuur werd uitgebeeld in een dans. Een dans waarin we los van elkaar bewegen, elkaar voorbij lopen, in onze eigen bubbel zitten, geïsoleerd, anoniem, en waarin technologie een verlengde van ons lichaam lijkt te zijn. Hoewel technologie volgens mij ook een hoop mooie kanten in zich heeft (zoals de mogelijkheid om via een blog zoals deze ervaringen uit te wisselen!), confronteerde de voorstelling me ook met de ‘technologische bubbel’ waarin we ons als individu bewegen. Een bubbel waarin het vooral om onszelf draait.

Dit was mijn eerste bezoek aan het SPRING Festival, en het boeide me! Als je ervan houdt om je door moderne kunst te laten prikkelen door, en je soms ook te laten confronteren met, reflecties en nieuwe ideeën, dan is dit festival misschien ook wat voor jou. Van 30 oktober tot en met 2 november 2019 vindt de herfsteditie plaats in Utrecht.

SPRING Festival in Utrecht | Love to Share SPRING Festival in Utrecht | Love to Share

Tekst: Anniek Andringa | Foto SPRING: Anna van Kooij | Foto’s voorstelling: Lila Sotiriou