In deze rubriek willen wij je inspireren door echte verhalen van leuke reizigers met je te delen. Van backpackers tot een twee weken vakantie, van de beste herinneringen tot de slechtste ervaringen en natuurlijk dé tip. Met vandaag; Yvonne Derksen, een lang blond meisje ergens mid twintig -al dan niet ergens mid quarterlifecrisis. Ze woont op dit moment in Arnhem waar ze fulltime werkt als marketeer voor twee golfbanen. In haar vrije tijd schrijft ze graag op haar blog Liever op Reis, over het reislustige leven, over alle reisjes die ze heeft of gaat maken om wie dan ook te inspireren.

Reisverhaal van Yvonne Derksen | Love to Share

Israel

Hoe is jouw reislust begonnen?

“Mijn ouders zijn zéér reislustig én avontuurlijk ingesteld. Om te beginnen was ik al bijna als Amerikaan geboren – iets wat ik nog altijd erg grappig vind en semi-stoer om te vertellen. ‘Helaas’, kort voor mijn ‘bestaan’ zijn mijn ouders terug verhuist van California naar Nederland om hier hun kinderen te baren. Nou, ja – ook in Nederland waren zij reislustig genoeg om dit jaar in jaar uit vol te houden. Van jongs af aan heb ik meegekregen dat fietsreizen naar Zuid-Europa, kamperen in de bergen, wandelen óver de bergen en het rondstruinen door musea er allemaal bij hoorde. Vroeger vond ik het ontzettend vervelend dat mijn vriendinnetjes gewoon naar Disney mochten en ik schilderijen moest bestuderen of het uitzicht van een of andere berg moest gaan waarderen. Belachelijk! Maar het is er in gegroeid – en nu doe ik het uit mezelf, omdat ik niet anders gewend ben.

Ze zeggen dat je op je ouders gaat lijken, al had je graag van niet. En bij mij is dat op dat vlak in ieder geval goed gelukt; reizen zit erin gebakken – en met of zonder iemand aan mijn zijde: ik ga! Dat hebben ze me goed geleerd in ieder geval.”

Welke herinnering is je het meest bijgebleven?

“Ik vind dit de meest moeilijke vraag die je mij kan stellen. Op dit moment schieten er al zesduizend herinneringen door mijn hoofd die ik graag wil delen of die me allemaal sterk bijgebleven zijn. Punt is dat geen reis met elkaar te vergelijken is en geen ervaring hetzelfde. Maar, enfin; als ik dan toch moet kiezen ga ik graag voor een recente reiservaring. Vorig jaar ging ik samen met mijn zus naar Israël. Ik vond het een van de meest bijzondere plekken waar ik ben geweest. Van te voren was ik enigszins zenuwachtig – we gingen net na een onrustige periode (volgens de media) en ongeveer iedereen die we spraken ‘hoopte’ dat we ook heelhuids terug kwamen. Maar het was een fantastisch land. De sfeer was net zo warm als het weer, het eten was ontzettend lekker (al helemaal voor ik als vegahippie) en iedereen was zéér vriendelijk. En dan heb ik het nog niet eens over de duizenden cultuur en geschiedenislessen die we hier gehad hebben. Want wat is het bijzonder om door de oude stad van Jeruzalem te lopen, door de geboortestad van Jezus en door modern Tel Aviv.”

Reisverhaal van Yvonne Derksen | Love to Share

Rotskoepel, Tempelberg in Jeruzalem

Naar welke plek kom je het liefste terug?

“Ja, oké – misschien is dit dan wel het meest saaie antwoord wat je mogelijk kan verwachten, maar: Texel. Ik ben dól op Texel. Texel is mijn home away from home en voor mij voelt een ‘reis’ (kan je dat een reis noemen?) naar Texel als échte vakantie. Al sinds ik kind ben kom ik hier standaard ieder jaar (of vaker) voor een weekje vakantie. Ik hoef hier niks. Ik ken er alles. Aan het strand ben ik het meest in mijn element. Alles aan Texel, van de boot tot de vuurtoren en van de strandtentjes tot de duinen – ik vind het er werkelijkwaar heerlijk.

Maar omdat we toch bezig zijn en omdat ik hier een top drie van mocht maken:

Op nummer twee: New York – want New York
Op nummer drie: Portugal – want voor mij de ultieme zomerbestemming”

Wat staat er nog op jouw bucketlist?

“Er zijn echt ontzettend veel bestemmingen waar ik nog heel graag heen wil. Vreemd genoeg staan de meest ‘gekke’ bestemmingen bovenaan. Zoals Groenland, Oekraïne, Iran en Mongolië. Alle vier om dezelfde reden: zo anders dan anders dat ik het alleen maar met mijn eigen ogen kan en wil ontdekken. Maar ook Nicaragua en Colombia staan zéér hoog in het lijstje omdat de natuur en de sfeer me daar echt prachtig lijkt. Honderd procent zeker dat mijn volgende backpackreis naar een van deze twee landen gaat!”

Heb je nog tips die je zou willen meegeven aan toekomstige reizigers?

“Gaan! Te vaak hoor ik de verhalen met argumenten waarom mensen juist níet gaan. Maar het is altijd hetzelfde verhaal; ik ga als ik ouder ben, ik ga als het veiliger is (wat meestal echt bullshit is), ik heb geen geld, ik heb niemand die meegaat en ik heb het druk. Mijn advies is: ga nu je gezond bent en weet dat je er plezier aan gaat beleven. Want wie weet hoe je situatie over een paar jaar is, toch?

Of ben ik nu gek?”

Reisverhaal van Yvonne Derksen | Love to Share

Texel