In deze rubriek willen wij je inspireren door echte verhalen van leuke reizigers met je te delen. Van backpackers tot een twee weken vakantie, van de beste herinneringen tot de slechtste ervaringen en natuurlijk dé tip. Met vandaag; Raisa Zwart, 23 jaar woont samen in Velsen maar is op zoek naar een leuk huisje in Haarlem met haar vriend. Sinds 2 jaar full-time fotografe: Zwart Fotografie. Ze richt zich vooral op bruiloften en loveshoots en is gek op reizen.

Hoe is jouw reislust begonnen?

“Reizen, of op vakantie gaan vond ik altijd al erg leuk, maar de reislust begon pas echt toen ik na mijn middelbare school samen met mijn beste vriendin naar Costa Rica vertrok voor een paar maanden. We leerden er Spaans, surften veel en bezochten allerlei superleuke plekken en feestjes. Sindsdien grijp ik eigenlijk elke mogelijkheid tot reizen met beide handen aan. Zo bezocht ik in de afgelopen jaren o.a. Curacao, Marokko, Panama, New York, Spanje, Portugal, Denemarken, Italië en nogmaals Costa Rica.”

Hoe financier je de reizen?

“Voordat ik na mijn middelbare school vertrok naar Costa Rica heb ik in mijn tussenjaar een aantal maanden full-time gewerkt om de reis te kunnen betalen. Voor de rest probeer ik gewoon elke maand een bedrag op zij te zetten op mijn spaarrekening voor de volgende reis. Nu ik fotografeer heb ik zo nu en dan opdrachten in het buitenland, en dan wordt de reis voor me betaald, ook wel heel erg fijn natuurlijk!”

Reisverhaal van Raisa (Zwart Fotografie) | Love to Share

Wat was je laatste bestemming?

“Mijn laatste bestemming was Berlijn, ik was daar nog nooit geweest en samen met een vriendin besloten we heen te rijden voor een weekendje. Echt een superleuke stad!”

Wat is je meest leuke ervaring tijdens het reizen?

“De méest leuke ervaring, dat is toch wel heel erg moeilijk kiezen. Costa Rica, waar ik 2 keer ben geweest, vind ik echt een heel bijzonder land. Het is een relatief welvarend land maar veel mensen doen het er met veel minder geld en spullen dan bij ons. Toch is iedereen er heel erg dankbaar voor wat ze hebben en zijn de Ticos (mensen uit Costa Rica) echt bijzonder aardig en trots op hun land. Ze doen er alles aan om de natuur te behouden, en vinden dat over het algemeen belangrijker dan heel veel geld verdienen. Ik vind dat echt heel bijzonder – en ben (onder andere daardoor) zo erg verliefd geworden op het land :-).”

En wat is je slechtste/ergste ervaring tijdens het reizen?

“Ik moet zeggen dat ik gelukkig nog niet hele nare dingen heb meegemaakt. Wel ben ik geen held met spinnen en andere enge beestjes – dat is soms best spannend.”

Ben je ook veranderd door het reizen? Heb je een andere kijk op bepaalde dingen, het leven?

“Of ik echt veranderd ben door het reizen weet ik niet, ik denk wel dat je over bepaalde dingen veel meer besef krijgt als je reist. Zo besef ik me dat we hier in Europa toch wel heel erg gehaast leven en soms best eens vaker mogen stilstaan en zouden moeten genieten van wat we hebben in plaats van altijd maar meer willen. Wat ik ook heel bijzonder vind is dat je bepaalde gebeurtenissen of delen van de geschiedenis pas echt snapt of beseft wanneer je op de plek zelf bent geweest. Dat had ik bijvoorbeeld best wel sterk bij het overblijfsel van de muur in Berlijn, en het 9/11 memorial monument in New York.”

Reisverhaal van Raisa (Zwart Fotografie) | Love to Share

Wat is je top 3 van favoriete bestemmingen?

“Op nummer 1 staat zonder twijfel Costa Rica. Mijn nummer 2 is tot nu toe Italië, en nummer 3 Curacao. (Al vind ik het eigenlijk niet eerlijk om maar een top 3 te mogen maken haha!)”

Waar ben je nog niet geweest, maar zou je nog wel graag naartoe willen?

“Azië staat nog wel hoog op mijn lijstje, de westkust van Amerika, en Canada ook.”

Heb je nog tips voor andere reizigers?

“Misschien een beetje cliche maar ik ben echt fan van de Lonely Planet. Erg leuk om als voorpret lekker thuis of in het vliegtuig te lezen. Ook probeer ik altijd veel van de adresjes die erin staan, en dat is eigenlijk altijd wel heel erg leuk. De 100% travel serie is erg leuk voor stedentrips en vakanties binnen Europa. Daarnaast is het natuurlijk altijd nóg leuker om op tips of uitnodigingen van de lokale bevolking in te gaan.”

Reisverhaal van Raisa (Zwart Fotografie) | Love to Share