In deze rubriek willen wij je inspireren door echte verhalen van leuke reizigers met je te delen. Van backpackers tot een twee weken vakantie, van de beste herinneringen tot de slechtste ervaringen en natuurlijk dé tip. Met vandaag; Lieke Pijnappels, reisblogger Little Wanderbook en travel contributor voor Enfait. Daarnaast is ze ook nog eens actrice én voice-over, speelde ze Babs in de musical Hij Gelooft in Mij en kan je haar stem horen in verschillende tv-commercials. Maar het liefst leeft ze het hele jaar uit haar koffer!

Hoe is jouw reislust begonnen?

“Ik heb altijd al willen reizen en de wereld willen zien. Na mijn soloreis van vier maanden door Australië werd dat gevoel alleen maar sterker! Reizen zet alles in perspectief, verrijkt je en maakt je sterker.”

Hoe financier je de reizen?

“Mijn spaargeld gaat eigenlijk helemaal op aan reizen. Ik blog overdag, spreek commercials in en als ik in een productie speel, speel ik ’s avonds, dus dat is goed te combineren.
Reizen hoeft niet duur te zijn. Je hoeft niet in een poepchic hotel te slapen om een mooie reis te maken. Het is natuurlijk niet vervelend, maar een mooie waterval, een wandeling door de Outback van Australië, dobberen in de Thaise zee of een dagje optrekken met locals in Bali, is helemaal gratis.”

Reisverhaal van Lieke (Little Wanderbook) | Love to Share

Wat was je laatste bestemming?

“Dat was het kleine surfstadje Alaçati in Turkije. In juli en augustus barst het hier van de Turkse toeristen, maar in mei was het er heerlijk rustig. Deze plek trekt veel windsurfers en door de thermale bronnen bij de zee, heeft het water eigenlijk altijd een fijne temperatuur. Het dorpje heeft veel goede romantische restaurants & antiekwinkels. Op mijn blog staat een uitgebreid verslag van de reis.”

Wat is je meest leuke ervaring tijdens het reizen?

“Dat is zonder twijfel mijn 12 dagen durende reis door de Outback van Australië. Ik boek niet vaak tours op reis, meestal zoek ik het liever zelf uit, maar dit zijn echt de meest indrukwekkende dagen in mijn reisgeschiedenis geweest.
We sliepen in swags, een soort veredelde slaapzakken van tentzijl, midden in de woestijn, zonder tent. De eerste nacht ben je je heel erg bewust van alle geluiden, want laten we eerlijk zijn, Australië staat bekend om de meest dodelijke dieren ter wereld. Ik ben een paar keer wakker geschrokken, omdat ik dacht dat er een schorpioen of een spin in mijn slaapzak kroop. Maar wat een ervaring! We leefden in het ritme van de natuur; slapen als de zon onder gaat, opstaan als de zon opkomt. Je doet je ogen open en het eerste wat je ziet zijn twee kangoeroes die vanaf een heuvel naar je staan te kijken. Koffie maak je boven een kampvuurtje, je behoefte doe je op een ‘thunderbox’: een provisorisch toiletje dat je boven een gat in de grond zet, heel glamorous…”

En wat is je slechtste/ergste ervaring tijdens het reizen?

“Die was helaas ook in Australië. Na een verregende boottocht van een paar dagen naar de, normaal gesproken, paradijselijke Whitsunday Islands, kwam iedereen met een zware voedselvergiftiging van boord. Ik sliep in een hostel met twee Duitse meisjes en hun moeder op een kamer. Ik heb me nog nooit zo slecht en eenzaam gevoeld. Ik heb die nacht The Santa Clause gekeken, tussen alle bezoeken aan het toilet door. Mijn kamergenoten waren gelukkig tot laat op stap..Naast de voedselvergiftiging had ik ook een ooginfectie, wat het pretpakket compleet maakte. Dat zijn de momenten dat je enorme heimwee krijgt en wou dat je even thuis naar je huisarts om de hoek kon lopen.
De volgende dag moest ik met mijn backpack in de bus door naar Mission Beach. Hoe ik mezelf in die bus heb gekregen weet ik niet…
Op Bali kreeg ik trouwens ook een Bali Belly (voedselvergiftiging), twee dagen nadat mijn vriend hierdoor geveld was. We zaten in een paradijselijk tropisch hutje, zonder stroom ’s nachts en de wc & douche waren buiten. Dit zorgde voor een kleine nachtmerrie. Met een zaklamp buiten bij een wc de nacht doorbrengen in het gezelschap van Balinees Jurassic Park zoemend om je lamp was niet echt ‘de tropische escape’ die ik in gedachte had.”

Ben je ook veranderd door het reizen? Heb je een andere kijk op bepaalde dingen, het leven?

“Wat reizen vooral met je doet, is dat het alles in perspectief zet. Het is zo mooi om kindjes in Thailand met een paar houtjes te zien spelen en dolgelukkig te zien. Wij zijn zoveel luxe gewend, maar daarentegen leven we ook heel gehaast en hechten we veel waarde aan oppervlakkige materiële dingen. Daar betrap ik mezelf ook vaak op. Op reis kent niemand je, kom je los van je naam, je baan en je geschiedenis. Je leeft in het NU en iedere dag is anders. Je kunt niet anders dan de controle loslaten en ‘just go with the flow’. De indrukwekkende natuur laat je op reis vaak zo klein voelen. Dat zijn allemaal wonderen die er al zijn. Maar natuurlijk is mijn Ipod ook onmisbaar op reis..”

Reisverhaal van Lieke (Little Wanderbook) | Love to Share

Wat is je top 3 van favoriete bestemmingen?

“Op nummer 1 staat Australië, op nummer 2 Thailand en op nummer 3 Ibiza.”

Waar ben je nog niet geweest, maar zou je nog wel graag naartoe willen?

“Oooo dat zijn nog zoveel plekken!! Bovenaan staan een roadtrip aan de west kust van Amerika, Nieuw Zeeland, Kroatië & Noorwegen…”

Heb je nog tips voor andere reizigers?

“Mijn advies is eigenlijk: gewoon gaan!! Er zijn vaak zoveel redenen om iets niet te doen. Ik was doodzenuwachtig voor mijn reis naar Australië, maar het is het beste wat ik ooit gedaan heb. Daarnaast is het echt belangrijk dat reizigers zich verdiepen in de cultuur van het land waar ze heen gaan, zodat je de plaatselijke etiquette kent en je met respect met de locals en hun gewoontes om kan gaan. Je bent toch te gast in hun land!”

Reisverhaal van Lieke (Little Wanderbook) | Love to Share