Vandaag een interview met Marie-Elize van Putten, die als (online) burn-out en life coach werkt en onlangs haar eigen coachingsbedrijf VoorVechters heeft gelanceerd. Marie-Elize vertrok twee jaar geleden samen met haar vriend naar Austin, Texas. Vlak voordat ze definitief terugkeert, deelt ze haar ervaringen nog met ons. Want, hoe is het om in Austin te wonen en wat zijn haar tips?

Living abroad: Marie-Elize van Putten | Love to Share

Je woont nu in Austin, hoe lang woon je hier en hoe ben je hier terecht gekomen?

“Bijna twee jaar geleden ben ik samen met mijn vriend naar Austin (Texas) vertrokken om hier voor twee jaar te wonen. Wat inderdaad betekent dat ons buitenland avontuur bijna tot een einde is gekomen (helaas!).

Wat ons hier bracht? Laat ik beginnen met mijn vriend zijn beweegreden, die is namelijk kort en bondig: hij is arts en kon hier een promotietraject volgen. Een mega mooie kans voor hem, die hij natuurlijk met beide handen heeft aangegrepen. Toen hij mij drie jaar geleden (dus een jaar voordat we vetrokken) over deze mogelijkheid vertelde, begon er bij mij ook iets te kriebelen. Ik voelde aan alles dat dit met een reden op mijn pad kwam. In die tijd werkte ik als freelancejournalist voor verschillende reismedia. Ook was ik herstellende van een burn-out. Hierdoor was ik erg bezig met de vraag: wat wil ik nu écht?

Dit buitenlandavontuur sloot eigenlijk perfect bij deze zoektocht aan. Ik besloot mijn werk als journalist voort te zetten en ook kreeg ik akkoord van een uitgeverij om een cityguide over Austin te maken (komt binnenkort uit!). Daarnaast besloot ik een tweede studie te starten, Toegepaste Psychologie. Het werd mij namelijk steeds meer duidelijk dat ik iets met mijn burn-out ervaring wilde gaan doen.

Het eerste jaar in Austin stond vooral in het teken van het ontdekken van en schrijven over deze fantastische stad. Daarnaast maakte ik behoorlijke vorderingen met mijn studie. Afgelopen maanden heb ik hard gewerkt aan het concreet maken van mijn droom: ik lanceerde afgelopen januari mijn eigen (online) coachingsbedrijf, genaamd VoorVechters. Ik coach en begeleid nu studenten en millennials die zich gestrest voelen, overspannen zijn of een burn-out hebben. Ik vertrok dus als journalist, maar keer terug als coach. Wat er in twee jaar tijd wel niet allemaal kan veranderen.”

Living abroad: Marie-Elize van Putten | Love to Share

Texas State Capitol

Living abroad: Marie-Elize van Putten | Love to Share

Sfeervol restaurant – L’Estelle House

Hoe is het om in Austin te wonen?

“Wonen in Austin is geweldig. En iedereen die ons bezocht heeft gaat met diezelfde mening naar huis. De Texaanse hoofdstad heeft zoveel te bieden, dat het bijna teveel is om nu op te noemen. Zo heeft de stad de bijnamen Live Music Capitol of the World en Best Foodtruck City of America (hoe heerlijk klinkt dat?). Ook staat de stad bekend vanwege de prachtige natuur (Clean-air City) én is het dé plek voor jonge ondernemers om hun business te starten en succesvol te worden (Sillicon Hills). Niet voor niets eindige Austin in 2017 op nummer 1 als Best Place to Live in de United States. Dagelijkse verhuizen er 150 mensen naar de stad (!). Heb ik je al overtuigd dat het hier goed vertoeven is?”

Heb je ook moeilijke momenten gehad?

“Ik heb gelukkig geen last gehad van heimwee (en ik verwacht ook niet dat het in de laatste maanden nog gaat komen, haha!). Sterker nog, ik voelde me direct ontzettend thuis in de Texaanse hoofdstad. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de afstand op sommige momenten erg voelbaar was. Dan denk ik vooral aan de geboorte van mijn veel te lieve en schattige neefjes. Of “gewoon” het uren kletsen met mijn ouders, zussen én vriendinnen.”

Heb je tips voor anderen die ook in het buitenland willen gaan werken/wonen?

“Jazeker. Allereerst, ga het doen! Het is zo’n prachtige ervaring en echt een enorme verrijking. Aan de andere kant: verwacht niet dat het alleen maar perfect zal zijn (ook al wordt reizen of in het buitenland wonen weleens zo neergezet). Er zullen zeker dagen voorbijkomen dat je denkt: wat doe ik hier? Maar er zijn ook genoeg dagen dat je denkt: waarom blijf ik hier niet? Geniet lekker van het moment en probeer op die mindere dagen (want die heeft iedereen, waar dan ook ter wereld) wat te relativeren. Soms belde ik een vriendin op en die zei dan: Man, je mist hier niets! Het is koud, regenachtig en ik had vandaag een uur vertraging met de trein. Vaak hang ik dan weer op met de gedachten: Lucky me.”

Wat is het eerste dat je gaat doen als je terug bent in Nederland?

“Een gezellige borrel organiseren waarbij we iedereen uitnodigen die ons dierbaar is. En überhaupt weer gezellige dingen ondernemen met familie en vrienden. Er bestaat zelfs al een vriendinnen WhatsApp groep met de naam Welcome back tour. Dat belooft wat, haha!
En, nu we toch bezig zijn: een grote schaal bitterballen bestellen, doe ik waarschijnlijk ook.”

Living abroad: Marie-Elize van Putten | Love to Share

Streetart

Living abroad: Marie-Elize van Putten | Love to Share

Torchy’s Tacos